Ville Relander -

Intohimoa ravintolabisnekseen

Ruokakulttuuri ja ravintolat – samoin kuin Suomi ylipäätään – ovat kovassa nosteessa. Meillä on sillä saralla todella paljon potentiaalia, mutta niin on tehtävääkin: täällä ollaan teknisesti ja paperilla erittäin taitavia, mutta vielä olisi todella paljon kehitettävää siinä, miten sitouttaa asiakkaat ja tehdä ravintola mahdollisimman houkuttelevaksi.

Helsingin ruokakulttuuristrategiaa aiemmin vetäneen Ville Relanderin uusin avaus on yhdessä Richard McCormickin ja Royal Ravintolat Oy:n kanssa perustettu The Cock Kasarmitorilla

Väitän, että liika laskelmointi on esteenä monen ravintolan menestykselle. Ylenmääräinen rationaalisuus ei välttämättä ole hyvästä kun ollaan tekemisissä tunnemaailman asioiden kanssa. Ravintolaan pitäisi voida mennä kuin hyvän ystävän luo; jokainen asiakas tulisi pystyä kohtaamaan yksilönä ja vieraan tulisi tuntea itsensä välittömästi tervetulleeksi. Samasta syystä myös onnistuneen ketjuravintolan luominen on vaikeaa. Niin sanottujen tunnetekijöiden skaalaaminen ja ulkoistaminen on haastavaa, kun tehdään töitä kulttuurin ja vieraanvaraisuuden parissa.

Niin sanottujen tunnetekijöiden skaalaaminen ja ulkoistaminen on haastavaa, kun tehdään töitä kulttuurin ja vieraanvaraisuuden parissa.

Toinen esimerkki liiallisesta laskelmoinnista on se, että Suomessa monet ravintolat ovat auki hyvin rajoitetusti. Ravintolaan tuleminen pitäisi tehdä asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pidetään ovia auki silloinkin, kun se ei ole kaikista kannattavinta.

Hankkeen todellinen potentiaali mitataan usein epäilijöiden määrässä. Itse otan mielelläni haasteen vastaan, jos joku sanoo, että tiettyä asiaa on kokeiltu, eikä se kannata. Arvostelijoiden paljous kertoo usein siitä, että ollaan todellisten menestysmahdollisuuksien äärellä.

Kaiken kaikkiaan Suomen ravintolatarjontaan tarvitaan enemmän intohimoa ja heittäytymistä. Tekeminen ei saa olla väkinäistä vaan idean puhuttelevuuteen pitää uskoa täysillä. Ravintolakonseptin rakentaminen on parhaimmillaan unelman rakentamista; sitä, että luodaan selkeään johtoajatukseen perustuva konsepti sekä ideaan uskova yhteisö sen ympärille. Kun lähipiiri on vakuutettu, on aika kohdata koko maailma. Sen sijaan, että markkinoitaisiin paikkaa turhan kapealle kohderyhmälle, tulisi tehdä kaikkensa turhista lokeroista pois pääsemiseksi.

Ville Relander
Ravintoloitsija, The Cock