Seija Kurunmäki -

Vuoden Kokki nro 16 ja Vuoden Tarjoilija nro 2

Nimilistaan Pekka Terävä, Aki Wahlman, Michael Björklund, Petteri Luoto, Markus Aremo, Peppi Aralehto, Henri Tikkanen, Marko Palovaara, Ari Ruoho, Juuse Mikkonen, Matti Jämsen, Mika Palonen, Henri Kotkavuori, Eero Vottonen ja Erik Mansikka saadaan 20.3.2014 yksi nimi lisää.

Vuoden Kokki 2014 on järjestyksessä kokki nro 16. Vuoden Tarjoilijan historia on lyhempi. Nyt valitaan historian toinen Vuoden Tarjoilija. Viime vuonna voittajaksi valittu tarjoilija Maria Suihkonen saa nyt seuraajan.

Semifinalistit julkistettiin historian havinassa
Molempien kilpailujen semifinalistit esiteltiin tänään Ravintola Olossa. Tilaisuutta isännöi ensimmäinen Vuoden Kokki vuodelta 1995 Pekka Terävä. Julkistustilaisuudessa koettiin historian siipien havinaa. Moni mukaan kutsuttu entinen vuoden kokki oli mukana. Onhan noin 20 vuotta siitä, kun Vuoden Kokki -tarina sai alkunsa. Sen jälkeen on syntynyt monta menestystarinaa.

Metoksen Juho Mäyry on koonnut Vuoden Kokki -historiikin. Kävin tammikuussa Metoksella. Juho esitteli aineiston, jonka hän on kerännyt kilpailuja vuosien aikana järjestäneiltä.  Historiankirjoittajan tärkeitä ominaisuuksia ovat ahkeruus, uteliaisuus ja kriittisyys. Niitä onkin projektissa tarvittu. Vielä viime vuonna koko aineisto oli pahvilaatikoissa ympäri toimijoiden kellareita, osa sekalaisina muistoina päässä, suuri osa tiedoista lehtileikkeissä, arkistojen uumenissa, kuvanegatiiveilla ja kalvosarjoissa.

Sekalaisista laatikoiden uumenista  on löytynyt tieto, joka on jalostettu Metoksen sivuille  kiinnostaviksi taulukoiksi. Sieltä voi ristiintaulukoida tietoja siitä, missä ruoka-osaajat kasvavat ja mikä heitä yhdistää, mikä ruokatrendi eri vuosina on kukoistanut.

Suuret kiitokset sekä Juholle että muille, jotka ovat antaneet arvokasta tietoa tähän hankkeeseen. Erikseen haluan kiittää Lasse Lundqvistia, joka 20 vuotta sitten oli tuomassa Vuoden Kokki -kilpailua Suomeen ja vastasi sen pyörittämisestä vuoteen 2005 saakka. Hän oli toimittanut Juholle oman aikansa aineiston.

Sain Juholta Vuoden Kokki -historiikin luonnoksen. Odotan innolla Gastro Helsinki -messuja, jossa julkistetaan se lopullinen versio. Hieno tarina, säröineenkin! Se on elämää, josta on opittu paljon.

Gastrossa kilpaillaan ja juhlitaan
Gastro Helsinki -messujen torstai-iltana 20.3. juhlimme uunituoreita Vuoden Kokkia ja Vuoden Tarjoilijaa. Seuraavana päivänä 21.3. käydään tiivistunnelmainen Kouluruokakilpailu. Se tietää uusia voitonjuhlia. Kouluruokakilpailun semifinalistit julkistettiin tammikuussa.

ELO-säätiö on järjestänyt Vuoden Kokki -kilpailuja vuodesta 2010. Edeltäjäni ovat täälläkin tehneet hyvää työtä. Itselleni tuli juuri 100 päivää täyteen ELO-säätiön eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön johtajana. On uskomattoman hienoa päästä kokemaan Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen taustalla oleva talkoohenki.

Kiitos kuuluu kaikille sponsoreille
Kiitos myös uskolliselle sponsorijoukolle, joka mahdollistaa Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija-kilpailut. Kiitos kilpailujen johtajat Marja Hemmi ja Eero Vottonen sekä upea Gastro Helsinki! Ammattitaidon jälki näkyy.

Ja matka jatkuu
Kun Gastro Helsinki on ohi, on kasassa yksi iso kokemus lisää. Keväällä lähdemme Vuoden Kokki 2005:n kanssa Tukholmaan, matkalle maailman parhaaksi. Bocuse d’Or -edustajamme on Matti Jämsen.

Me ELO-säätiössä jatkamme työtämme: keräämme näkijöitä, tekijöitä ja resursseja saman pöydän ääreen. Ja nautimme siitä, kuten myös hyvästä ruoasta.

Pidetään yhteyttä!
Seija Kurunmäki
johtaja
ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
0400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
twitter@SeijaKurunmaki
www.elo-saatio.fi
Lisää tarinaa Onko tolkkua –blogissa.