Juha Jokinen -

Kouluruoka: panosta, kehitä, kehity

Juha Jokinen on Metoksen markkinointipäällikkö

YLE uutisoi 16. lokakuuta 2015, että makaronilaatikko, yksi kaikkein suosituimmista kouluruoista, oli poistettu parin kaupungin koulujen ruokalistoilta. Keittiöissä toteutettu tuotantomenetelmän muutos oli kyseisten ruokapalveluyksiköiden mukaan aiheuttanut sen, että – nyt lainaan suoraan – ”makaronilaatikosta oli tullut jankkia ja perunasoseesta betonia”.

Jos et muuten vielä tiennyt, jankki on pohjois-pohjanmaalainen kuivasta leivästä ja esimerkiksi silavasta valmistettu perinneruoka.

Suosikin poistumiseen ruokalistoilta reagoivat toimittajien lisäksi tietysti myös koululaiset ja heidän vanhempansa. Vaikka kouluruoka on ilmaista, se ei suo sille immuniteettia keskustelufoorumeilla. Oppilaiden ja vanhempien reaktio oli myös oikeutettu. Ei suosikkiruokaa saa poistaa listoilta. Ei etenkään siitä syystä, että suosittua ruokaa ei osata tehdä. Makaronilaatikon tai perunasoseen epäonnistuminen ei johdu valmistusmenetelmästä, oli se sitten cook-chill (kypsennä-jäähdytä) tai niin sanottu kylmävalmistus. Molemmilla kyseiset ruokalajit kyllä onnistuvat. Ratkaisu on tuote- ja reseptiikkakehitys. Siihen tulee panostaa. Se vaatii ajattelua, aikaa ja resursseja. Se on ammattimaista tekemistä, eikä mitään hokkuspokkusta.

”Ratkaisu on tuote- ja reseptiikkakehitys. Siihen tulee panostaa. Se vaatii ajattelua, aikaa ja resursseja. Se on ammattimaista tekemistä, eikä mitään hokkuspokkusta.

Kehitystyöhön kuuluvat myös epäonnistumiset, koska niistä oppii. Luovuttaa ei saa liian helposti. Näiden seikkojen ymmärtämistä ei tarvitse nyt ainoastaan kouluruokailu, vaan koko Suomi. Onneksi myös uutisoiduissa kaupungeissa toimeen on jo ryhdytty ja suosikkiruoka tehnee comebackin siinä toivottavasti onnistuen.

Makaronilaatikko on yksi kaikkien aikojen suosituimmista kouluruoista.

Myöskään otsikoihin pääsyä ei tulisi pelätä. Sinne tulisi jopa pyrkiä, jos asia on tärkeä ja sitähän kouluruokailu totta vieköön on. Koska kaikki negatiivinen tuntuu pääsevän otsikoihin helpommin, niin menköön sitten sitä kautta. Avoin, oikea tieto ja viestinnän hallinta tarjoavat kyllä mahdollisuuksia kääntää asia myönteiseksi. Pitäisikö kouluruokailussa siis ihan oikeasti tarjota jankkia tai pitää jopa jankkipäivä? Aikaansaatu keskustelu voisi saada jatkoa ja jopa nostaa kouluruoan arvostusta. Kouluruoka on hyvää, mutta silti on aina pyrittävä parempaan. Moni mahdoton kun onkin usein mahdollista.

Juha Jokinen
Markkinointipäällikkö, Metos Oy

  • Cook-chill-menetelmä ammattikeittiössä:
    Kypsennä-jäähdytä-ruoanvalmistusmenetelmässä ruoka jäähdytetään ja kylmäsäilytetään välittömästi valmistuksen jälkeen. Tarvittaessa ruoka kuljetetaan kuumennuskeittiöön huolehtien kylmäketjun katkeamattomuudesta. Ruoka kuumennetaan tarjoilulämpötilaan mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa.Menetelmän avulla voidaan parantaa tarjottavan ruoan laatua sekä laajentaa tarjottavaa valikoimaa. Palvelun tuottajan näkökulmasta menetelmä parantaa tuotannon ja logistiikan liiketaloudellisia edellytyksiä.
  • Kylmävalmistus ammattikeittiössä:
    Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan esikypsennetyistä raaka-aineista tai puolivalmisteista ilman kuumennusta. Ruoka kylmäsäilytetään, kuljetetaan tarvittaessa kuumennuskeittiöön ja tarjotaan asiakkaille. Menetelmällä tavoitellaan samoja tuotantoon ja logistiikkaan liittyviä etuja kuin cook-chill-menetelmälläkin.