Gastro Blogi -

Lisämyynnin paikka – digisovellukset monipuolistavat ravintoloiden asiakassuhdetta

”Ruoan hankkimisen digitalisoitumisen trendi jatkaa voittokulkuaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa delivery- ja take away -markkinan suuruus on 70 miljardia dollaria vuodessa. Digi- ja mobiilitilaamisen osuus kokonaisuudesta on kasvanut kasvamistaan, ollen viime vuonna noin 9 miljardia dollaria. Markkinan potentiaali on toisin sanoen valtava.

Yksi syy digin voittokulkuun on ihmisten kasvava tietoisuus heidän aikaresurssiensa rajallisuudesta: ymmärretään, että nettitilaamisen myötä kauppareissusta vapautuvan ajan voi käyttää vaikka lasten kanssa leikkimiseen. Mikäpä olisi sen arvokkaampaa?

Samalla teknologia mahdollistaa entistä monipuolisemman vuorovaikutuksen asiakkaan kanssa. Sovellusten avulla voidaan tehdä esimerkiksi räätälöityjä tarjouksia tai alentaa hintaa hiljaisina aikoina. Siinä, missä uskollisia asiakkaita on ravintoloissa ennen motivoitu muun muassa leimakortein, prosesseja voidaan nyt automatisoida ja räätälöidä ketterästi entistä yksilöllisemmän ja palkitsevamman asiakaskokemuksen luomiseksi.

Suomessa ravintola-ala seuraa trendejä kiitettävän aktiivisesti ja avoimin mielin. Alan yrittäjien intohimona on kuitenkin tehdä hyvää työtä asiakasrajapinnassa; harva perustaa ravintolan digipalvelujen tarjoaminen ensisijaisena motiivinaan.

Woltin kaltaiset palvelut ovat kaikista edellä mainituista syistä tulevaisuutta. Jonkun pitää vaan tarttua tilaisuuteen ja toteuttaa ne. Toimivin ekosysteemi syntyy, kun jokainen HoReCa-alan yritys ei rakenna omaa sovellustaan: tämä on sekä asiakkaan että ravintolan etu. Sovelluksen kehitystyö aina käyttökokemuksen suunnittelusta eri alustoille tehtäviin versioihin vaatii todella paljon resursseja ja erityisosaamista. Asiakas taas kiittää, kun jokaista palveluntarjoajaa varten ei tarvitse ladata omaa sovellustaan.

Paitsi lisämyyntiä, Woltin kaltaiset palvelut antavat kauan kaivattua aikaa ravintolan ja asiakkaan käyttöön. Alusta takaa asiakkaille hyvän digitaalisen käyttökokemuksen, mutta tulee muistaa, että viime kädessä asiakkaat käyttävät palveluita mukana olevien ravintoloiden takia.”

Teksti on kirjoitettu Juhani Mykkäsen haastattelun pohjalta tammikuussa 2016.

Juhani Mykkänen on Woltin operatiivinen johtaja ja yksi yrityksen perustajista. Wolt on suomalainen palvelu, jonka mobiilisovelluksella voi tilata 400 ravintolasta ruokaa kotiin, mukaan tai pöytään. Palvelulla on yli 50 000 käyttäjää Suomessa.