Jari Lampen -

Gastron parhaat katsovat tulevaisuuteen

Jari Lampen

Gastro Helsinki -messujen yhteydessä on valittu jo vuodesta 2010 lähtien mainitsemisen arvoisia uutuustuotteita – Gastron parhaita. Kisaan täytyy ilmoittautua, eli kaikkien näytteilleasettajien tuotteet eivät automaattisesti ole mukana. Gastron parhaat ovat tuotteita tai palveluja messuilla mukana olevien yritysten valikoimista. Ne valitsee raati, joka on koottu Gastron asiakasryhmien mukaan. Edustajia on niin ravintola- ja ammattikeittiöpuolelta kuin messuorganisaatiosta ja mediastakin. Ehdokkaita on monipuolisesti kaikista tuoteryhmistä: on laitteita, elintarvikkeita, ohjelmistoja sekä konsepteja.

”Tänä vuonna raati halusi nostaa esiin innovaatioita, jotka vastaavat ammattikeittiöiden ja ravintoloiden muuttuneisiin tarpeisiin. Tuote itsessään voi olla hyvinkin vanha, mutta siihen on järkevällä tuotekehityksellä tuotu merkittäviä uusia ominaisuuksia.”

Elintarvikkeita raati pystyy kokouksessaan maistamaan, mutta varsinkin isojen koneiden kohdalla valinta tehdään näytteilleasettajan toimittaman materiaalin perusteella. Hyvät kuvat ja harkitut perustelut helpottavat tuomariston työtä, mutta raati voi arvottaa lähinnä laitteen ideaa ja tarpeellisuutta, ei esimerkiksi sen kestävyyttä tai toimivuutta äärimmäisessä kuormituksessa. Raati joutuikin pohtimaan, voiko se suositella jotakin tuotetta tai ratkaisua, mikäli se ei ole aivan yksimielinen sen tarpeellisuudesta, etenkin jos joku sen perusteella menee tekemään kalliin investoinnin.

Muutamat näytteilleasettajat ovat ottaneet varman päälle ja lähettäneet kisaan kaikki uudet tuotteensa. Olisi kuitenkin suotavaa tehdä pientä esikarsintaa ja miettiä, mikä tuotteista tarjoaa todellista uutuusarvoa. Raadissa keskusteltiin pitkään siitä,  että jos markkinoilla olevaan tuotteeseen tulee uusi makuvaihtoehto tai uusi väri, ei se vielä riitä Gastron parhaaksi.

Tänä vuonna raati halusi nostaa esiin innovaatioita, jotka vastaavat ammattikeittiöiden ja ravintoloiden muuttuneisiin tarpeisiin. Tuote itsessään voi olla hyvinkin vanha, mutta siihen on järkevällä tuotekehityksellä tuotu merkittäviä uusia ominaisuuksia.

Esimerkiksi Poppamiehen Slow Food RUB on kuivamauste, joka on suunniteltu erityisesti pitkään kypsytykseen. Medantan CHEF-housut ovat työhousut, joihin otettu vaikutteita sairaalavaatetuksesta ja lisätty säätömahdollisuuksia. Metoksen soseuttava kansi sekoittavaan pataan vapauttaa työntekijän soseuttimen varresta muihin tehtäviin ja suojaa samalla roiskeilta.

Gastron parhaiden valinnan teki raati, johon kuuluivat lisäkseni Vuoden Kokki 2014 Ismo Sipeläinen, ruokapalvelupäällikkö Toini Linnanmäki Kirkkonummen palvelukeskussäätiöstä, toimitusjohtaja Tomi Salonen Viinilehdestä, keittiöpäällikkö Filip Forsberg Klaus K:sta sekä Gastro Helsinki -messujen ohjelmatuottaja Mari Koivunen.

Jari F. Lampén, Aromi-lehden päätoimittaja ja Gastron parhaat –raadin jäsen.

>> Tutustu Gastron parhaisiin tästä