Seija Kurunmäki -

Häkellyttävän positiivista

 

Seija Kurunmäki

Viimeisen vuosikymmenen aikana on ruoka ja ruokakulttuurimme noussut Suomessa isommaksi puheenaiheeksi kuin koskaan sitä ennen. Keskustelujen tiimellyksessä olen kuullut häkellyttävän paljon myös negatiivisia kommentteja:

”Meillä mitään ruokakulttuuria ole, Italiassa on! ”
”Täällä kukaan ravintolaan tule, liian kallista”
”Ei valtiokaan ruokakulttuurille meillä mitään rahaa anna”
”Kouluruoka on ihan syvältä.”
”Muita Pohjoismaita jäljessä ollaan”
”Täällä kukaan konseptoida osaa”
”Täällä mitään viljellä kannata”
”Meillä mitään vietävää ole! ”
”Meidän byroslavia mitään juomakulttuuria mahdollista”

Käännekohta syksyllä 2015

Viime syksynä keskustelun yleissävy muuttui. Tuntui, että se vanha jargoni ja valitus peittyi innostuksen ja positiivisuuden alle. Syy ainakin kaksitahoinen: negatiivisuus alkoi väsyttää konkareita ja alan tekijöiksi nousi myös uusia kasvoja. Juhlavuoden 2017 valmistelu toi myös uutta intoa: 100-vuotisjuhlasta tehdään kaikkien aikojen ruokajuhla. Monta syytä nostaa malja ja syödä yhdessä.

Esimerkkejä syksyn hyvistä uutisista:

 Hyviä uutisia keväällä 2016

Vaikka helmikuisena Matin päivänä jäivät uudet Michelin-tähdet Suomeen rantautumatta, ollaan iloisia niistä neljästä, joita meillä on: Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo.

Michelin-tähtiäkin tärkeämpää on se into ja tahti, jolla uusia, moneen makuun sopivia ravintoloita, bistroja ja pistäytymispaikkoja meille syntyy. Ilahduttavinta on, että ihmiset ovat niistä kiinnostuneita. Suosituimpiin jonotetaan. Uusia paikkoja ja konsepteja ei synny vain Helsinkiin vaan myös Turkuun, Tampereelle, Kuopioon, Seinäjoelle, Joensuuhun… Se tietää hyvää ruokamatkailulle.

Normienpurkutalkoissa tullaan sanoista tekoihin. Enää alkoholilainsäädännön helpotuksista ei puhu vain Jaana Pelkonen. Sen soihdunkantajana on nyt myös Juha Rehula.

Suomen ruoka-alan brändäystä ja myyntiosaamista aika ajoin roimastikin arvostellut Helena Petäistö nosti esiin helmikuun lopun Suomen Kuvalehdessä positiivisia ruokauutisia.

”Meillä on sitä, mitä ranskalaiset rakastavat; ainutlaatuisia makuja ja puhtaita tuotteita. Ranskalaiset ystäväni eivät aluksi uskoneet meidän mustikkaamme mustikaksi, niin paljon enemmän makua siinä on.”

Henri Alen ja Tommi Tuominen ovat siirtyneet puheista tekoihin. Huhtikuun 7. päivä avautuu suomalaiseen ruokaperinteeseen uskova Finnjävel.

”Se tiedetään, että Suomessa on suolattu, savustettu ja piklattu. Mutta maakunnissa pyöriessämme olemme löytäneet niin paljon muutakin. Täällä on tehty ihan huikeita asioita ja suomalainen keittiö ansaitsee kasvojenkohotuksen. Sen vuoksi perustimme Finnjävelin”, Tuominen sanoo.

Positiivisesti kohti Gastro Helsinkiä

Positiivisessa hengessä valmistelemme myös Gastro Helsingin Vuoden Kokki– ja Vuoden Tarjoilija- sekä kouluruokakilpailuja.  Kilpailut synnyttävät uusia hyvän ruoan ja palvelun puolestapuhujia, tekijöitä ja esikuvia.

Nuori ja nälkäinen kokkikisan valmistelutiimi kilpailujohtaja Heikki Liekolan johdolla kävi helmikuussa 2016 Ruotsissa tutustumassa, miten kuuluja Årets Kock –kisoja tehdään. Oli kiintoisaa kuulla heidän tulleessaan kertovan:

”Vaikka teemme kisat rutkasti pienemmällä budjetilla, moni asia toimii meillä jo todella hyvin. Toki on opittavaakin. Suurin oppi on se, että entistä rohkeammin näytämme, mitä osaamme. Ei vain toisillemme, vaan koko maailmalle!”, kuului häkellyttävän positiivinen kommentti.

Tervetuloa seuraamaan Gastro Helsinkiin Kouluruokakilpailua 16.3. ja Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija-kilpailuja 17.-18.3.!

Seija Kurunmäki
Johtaja
ELO–säätiö, Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö