Heli Koivuniemi -

Päätoimittaja Heli Koivuniemi: Kuntien arkiateriat kaipaavat positiivista pöhinää ympärilleen

Jokaisen suomalaisen prioriteettilistalle pitäisi nostaa kuntien arkiateriat ja niiden arvostus. Elämyksellisten ateriointihetkien luomistalkoisiin tarvitaan jokaista.

Kuntien ruokapalvelussa jylläävät rakennemuutospaineet: henkilöstön ikääntyminen ja palveluiden ulkoistamiset ja yhtiöittämiset ovat värjänneet arkiruokailun ilmapiirin synkän sävyiseksi.

Nyt on muutoksen aika. Kustannus- ja tuottavuuspaineiden parissa tuskailevat ruokapalvelupäälliköt henkilöstöineen tarvitsevat tuekseen rakentavaa keskustelua ja oivaltavia ideoita, jotta he voivat uudistaa ruokapalvelua sen edellyttämällä tavalla.

Jokaisen päätöksen ja toimenpiteen pitäisi tähdätä siihen, että kaikenlaisissa keittiöissä tuotetuista aterioista luodaan mielikuvissa maistuvia – ja että niitä arvostetaan. Arvostus syntyy meistä ihmisistä.

Tehtävä ei ole helppo, sillä ruoka herättää tunteita. Aina. Kiihkeään, ja toisinaan ilkeämieliseen poliittiseen mielipidekeskusteluun tempauduttaessa unohdetaan helposti realiteetit. Tuotantotavoista kiistely ja negatiivisuus kostautuvat lopulta aina tärkeimpiin – henkilöstöön ja asiakkaaseen: elämänsä alkutaipaleella kulkevaan päiväkotitaaperoon, teini-iän tunnekuohuissa elävään yläkoululaiseen tai pula-ajan eläneeseen ikärikkaaseen. Itsekeskeisellä lähestymiskulmalla ei ratkaista kuntien haasteita. Jokaisella paikkakunnalla on omat erityispiirteensä, eikä yhtäällä valittua toteutustapaa voi kopioida toiselle paikkakunnalle sellaisenaan. Excel-taulukot ja ennusteet auttavat päättäjiä, mutta ihminen monimuotoisine tarpeineen sotkee aina suunnitelmat. Jos menee pieleen, kokeillaan jotain muuta. Inhimillisyys on erehtymistä ja uuden oppimista. Sitä ei pidä unohtaa missään vaiheessa.

Kohti elämyksellisiä ateriointihetkiä

Tavoitteena pitää olla ihmiseltä ihmiselle tarjottu virkistäytymishetki miellyttävässä miljöössä, jossa odottaa ystävällinen ja palvelualtis henkilöstö. Kohtaamiset, joista voi aistia aidon lämmön. Ruokailuhetket ovat elämänpituisia oppimistilanteita, ja se missä hengessä ne vietetään, on merkitsevää – olipa asiakkaana vauva tai teini.

Miksemme siis jokainen tukisi ruokapalvelussa työskentelevien työtä ja osallistuisi ruokakasvatukseen niin kotona kuin arkisissa ruokailutilanteissa? Keskustelemalla, kuuntelemalla ja opastamalla. Erään ammattilaisen vinkki oli luopua itsekkyydestä ja lisätä suvaitsevaisuutta. Yhden ehdoilla ei ruokita tuhansia. Jokaiselle on suotava mahdollisuus nauttia pitämästään ruoasta. Yksi pitää kalapuikoista, toinen puurosta ja kolmas uunimakkarasta. Miksi sinun tai sinun läheisesi mieliruokaa pitäisi tarjota päivittäin? Oma asenteesi ratkaisee.

Positiivinen elämys vetää puoleensa. Kun tunnelma on oikea, asiakkaat eivät pyörähdä ruokalan ovella ruokalistan nähtyään, vaan rientävät innoissaan tervehtimään tuttua henkilöstöä ja nauttivat maistuvan lounaan.

Lisää tietoa:

Investointipaineet toimivat moottorina Kangasalan ruokahuollon isossa muutoksessa
Joensuussa ruokahuoltoon löydettiin positiivinen vire – Neljässä kuukaudessa syntyi yli 500 työntekijän organisaatio

Kirjoittaja Heli Koivumäki on Aromi-, Evento- ja Shaker-lehtien päätoimittaja.

Kuvat: Koivumäen kuva Timo Porthan ja blogin kuva  Ari Harakka