Merja Sillanpää -

Ravintohistorioitsija Merja Sillanpää:Suomi on ruokahistoriallisesti jakautunut maaseutuun ja kaupunkiin

Suomalaisilla on aina ollut hyvin käytännönläheinen suhtautuminen ruokaan ja suuren yleisön piirissä ruokaa pidetään usein yhä polttoaineena.

Suomi on kauan ollut jakaantunut ravintolakäyttäytymisen ja ruuan osalta hyvin kapeaan yläluokkaan ja kaupunkilaiseen porvaristoon, jolle ruoka ja ravintolakäyminen on ollut rento seurustelutapahtuma alkoholijuomineen ja toisaalta maaseutuun, jossa ruoka on ollut arvokas ja kunnioitettu polttoaine. Seurustelu ruuan parissa on kuulunut Suomessa nimenomaan porvariston tapaan, kun maaseudulla syödessä ei ollut edes toivottavaa puhua.

Mielenkiintoista on, että sama jako eri yhteiskunnalliseen luokkaan ja alueeseen näkyy myös ruuan esillepanossa. Esimerkiksi 1950- ja -60-luvulla porvariston tyyliin kuului ruuan laittaminen erillisiin tarjoiluastioihin, kun taas maaseudulla ruuan tarjoilulla ei ollut niin väliä.  Alkoholijuomien rooli on maaseudulla ollut hyvin pieni ja periaatteessa vain häissä ja hautajaisissa ja muissa juhlissa niitä on nautittu enemmän, silloinkin usein erillään ruuasta. Porvaristo on toki nauttinut viininsä illallisen yhteydessä, mutta tämä luokka on Suomessa ollut hyvin pieni.

Alkoholijuomien ja ruuan yhdistäminen ei ole ollut Suomessa valtakunnallisesti yleistä kuin vasta 1980-luvulta, ja vieläkin sitä saattaa leimata hienostelun tunne.

Vaikkakin alkoholijuomien ja ruuan yhdistämistä on tehty kaupungeissa jo 1800-luvulla, kieltolaki jätti ruuan ja juoman yhdistämisen tyngäksi Suomessa pitkäksi aikaan. Viiniharrastus tuli Suomeen vasta kahdeksankymmentäluvulla, ja silloin esimerkiksi Helsingin Sanomissa aloitettiin pienimuotoiset viinitestit. Anekdoottina voi mainita, että ensimmäisen viininarvostelun jälkeen kirjoittaja joutui Alkon puhutteluun.

Suomessa on arvostettu ravintolaruuan pääruokana kalaa ja lihaa, vaikkakin kasvisruokaa löytää ruokalistoista jo viime vuosisadan alusta.

Kasvisruokabuumi on uusi trendi Suomessa.

Yleensäkin trendeistä ruuan osalta voidaan Suomessa puhua vasta 1980-luvulta.  Siihen asti raaka-ainevalikoimat ja muu saatavuus on ollut niin tiukkaa, ettei varsinaista trendejä luovaa valinnanvapautta ole ollut.

Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa ruoka kiinnostaa enemmän kuin koskaan ja ruuan käsittäminen polttoaineena on murtumassa. Myös makuun kiinnitetään enemmän huomiota kuin ennen. Yhteiskunnallinen muutos, työpaikkojen muuttuminen ja kansainvälisyyteen tottuneet nuoret aikuiset ovat muutoksessa etunenässä.

Merja Sillanpää FT, on suomalainen ravintohistorioitsija, joka on kirjoittanut sekä ravinto- että ravintolahistoriasta. Sillanpää on väitellyt aiheenaan suomalainen ravintola 1900-luvulla ja toiminut mm. sekä tutkijana että lehtorina ruoka- ja ravintola-alan projekteissa sekä oppilaitoksissa. Tällä hetkellä Sillanpää työskentelee Järvenpään Opiston rehtorina.