Seija Kurunmäki -

ELO-Säätiön johtaja Seija Kurunmäki: Kouluruoka on mainettaan parempaa!

Kun puhutaan arkiruokailusta, yksi olennainen osa sitä on kouluruokailu.  Kouluruoka on mielestäni tosi tärkeää, sillä kasvatetaan tulevia suomalaisia.

Kouluruokailu on näin suomalaisen hyvinvoinnin tukija ja maksuton kouluruoka mahdollistaa tasa-arvoisen ruokailuhetken ainakin kerran päivässä.

Kouluruokailusta täytyy sanoa, että se on varsinkin nyt laadultaan parempaa kuin mitä sen maine on. Suomessa on perinne, että valitetaan kouluruuasta, koska siitä valittaminen on helppo tapa kapinoida. Tosin tätä esiintyy vain teini-ikäisten keskuudessa, nuoremmat lapset ja taas toisaalta lukio- ja ammattikouluikäiset arvostavat kouluruokaa. Tosiasia on, että ne ammattilaiset jotka tekevät töitä kouluruuan eteen, tekevät todella arvokasta työtä. Suomalaisen perheiden väliset erot ovat suuria ja ruoka merkitsee hyvin erilaisia asioita.

Ulkomailla ihastellaan suomalaista kouluruokajärjestelmää; ilmainen, terveellinen ja ravitsemussuosituksen täyttävä kouluruoka ei ole itsesäänselvyys Euroopassa.

Kouluruokakilpailu on tuonut uutta mielenkiintoa kouluruokailuun ja kilpailu on saanut hyvin mukavasti mediajulkisuutta. On tärkeä nostaa arkiruokailun tätäkin muotoa, joka kasvattaa tulevaisuuden ruokailijoita.

Muutenkin, kun katson kokonaisuutena suomalaista ruokakulttuuria, näen, miten koko tämä kulttuuri on noussut uuteen kasvuun, vaikkakin sitä ei ehkä samanlailla hyväksytä vielä perinteisten kulttuurimuotojen joukkoon. Arkiruoka on tärkeää, valittaessa kansallisruokaa olin erityisen vaikuttunut laajasta keskustelusta, mitä ruuan valitseminen aiheutti. Suomen 100-juhlavuonna toteuttamamme Syödään Yhdessä-hanke taas osoitti, miten ruoka on suomalaisille tärkeä, osa kulttuuriamme ja identiteettiämme, samoin kuin juomakulttuuri. Edelleen toivon lisää yhteistyötä ruokakulttuurin toimijoiden kesken ja ylpeyttä omasta ruoka- ja juomakulttuuristamme.

Seija Kurunmäki on ELO-Säätiön johtaja, joka tähyilee tällä hetkellä tulevaisuuteen. Kurunmäki jättää ELO-Säätiön maaliskuun lopussa ja siirtyy vapaaksi vaikuttajaksi. ELO-Säätiö on suomalaisen ruokakulttuurin edistäjä ja sen puolestapuhuja.