Gastro Blogi -

Kaveria ei jätetä – Yhteisöllisyys on ravintola-alan voimavara!

Ravintola-alan työvoimapula on puhuttanut vuosia. Jo ennen koronaa tiedostettiin, että tekijöitä kaivataan. Nykytilanne on äitynyt huolestuttavan hälyttäväksi ja koronan myötä valtava määrä ammattitaitoa on valunut alalta pois. Täysin ymmärrettävistä syistä. Mutta, mietitäänpä hetki sitä kuuluisaa kolikon toista puolta. Miksi ravintola-alalla kannattaa työskennellä? Mikä on se liima, joka saa pysymään ravintola-alalla? Miksi ravintola-alalta ei kannata lähteä pois?

Oma päivittäinen työni tapahtuu alan huippujen kanssa. Lähtien yhteistyökumppaneista, kilpailijoista, tuomareista aina kilpailujohtoon saakka. Kaikki ovat ravintolamaailman huippuja, oman työnsä asiantuntijoita ja ammattilaisia, joille ala on äärimmäisen tärkeä ja rakas. Mukana on valtava määrä osaamista ja työkokemusta, jota ilman Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut eivät eläisi. Jokainen taho haluaa myös kehittyä jatkuvasti. Ymmärretään, että kehittämällä kehittyy myös itse.

Nappasin Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -tapahtumien taustoista pari henkilöä mukaan keskustelemaan kanssani siitä, miksi ravintola-alalla kannattaa työskennellä. Kanssani ajatuksia vaihtoi Vuoden Kokki Akatemian puheenjohtaja, Vuoden Kokki 2004 Juuse Mikkonen sekä Vuoden Tarjoilija 2022 -kisan kilpailujohtaja, Vuoden Tarjoilija 2015 Saara Alander. Sekä salin että keittiön puolelta nousi esiin pitkälti samoja ajatuksia.

Työpaikalla arvostaa eniten työilmapiiriä, siihen vaikuttaa yhteishenki sekä se, että kaikilla on yhteinen tavoite jota kohti mennään, unohtamatta vahvaa Kaveria ei jätetä-mentaliteettia, aloittaa Mikkonen. Koko ajan tärkeämmäksi nousee työolosuhteet ja esimiesten arvostus henkilökuntaa kohtaan, jatkaa puolestaan Alander. Korona-aika on kohdellut kovalla kädellä kaikkia, mutta minkään muun alan työntekijät eivät ole olleet yhtä epävarmassa työtilanteessa korona-aikana, kuin ravintola-alan. Tämä on opettanut arvostamaan turvallista työpaikkaa, jossa joustetaan puolin ja toisin.

Alalla motivoi pysymään itsensä toteuttaminen, kertoo Mikkonen. Ruoan valmistaminen toiselle on hyvin henkilökohtaista ja aina parempi jos lopputuloksesta vielä tykätään. Elämysten tuottaminen ja luovuus myös motivoi ja parhaimmillaan kaikki rullaa täydellisesti eteenpäin. Ala on mielenkiintoinen ja tarjoaa monenlaisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä mielenkiintoisessa, alati vaihtuvassa ympäristössä, mainitsee puolestaan Alander.

Ravintola-alalla tekijöitä yhdistää yhteisöllisyys, johon ei muilla aloilla usein törmää, painottaa Alander. Työkaveria autetaan aina ja vieraan palvelu on yhteinen päämäärä. Ala on rankka ja huumori sekä yhdessä vietetyt hetket työpäivän päätteeksi nitovat porukan yhteen. On tärkeää olla ylpeä paikasta, jossa työskentelee.

En malta olla nostamatta esiin myös sitä kulmaa, mitä kilpaileminen antaa ravintola-alalle. Kilpailijalle itselleen, mutta myös hänen työpaikalleen. Työntekijän tukeminen kilpailemisessa on ehdottomasti satsaus, joka hyödyttää myös työpaikalla. Kilpailemisen myötä kilpailija pääsee kehittämään omaa paineensieto- sekä ongelmanratkaisukykyään. Työntekijän resilienssi kasvaa kilpailemisen myötä.

Näiden kehittyminen näkyy myös päivittäisessä työssä, eikä niitä pääse kehittämään kuin tekemällä. Kilpaileva työntekijä on väistämättä myös arvokas työntekijä. Kaikki ravintola-alan ammattilaisten kisoissa kisanneet sanovat samaa; Kilpaileminen antaa enemmän kuin ottaa. Kilpaileminen on hyvä väylä luoda suhteita, tutustua ihmisiin ja kokeilla omia rajojaan. Jokaisesta kisasta oppii jotain. Sekä harjoittelu että kilpaileminen kehittävät ammatillisesti. Kilpaileminen on satsaus tulevaisuuteen. Ja tulevaisuuden satsaukset ovat niitä, joita nyt tarvitaan.

www.vuodenkokki.fi

Heli Kähkölä, projektipäällikkö, Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut. Kuva: Mikko Mäntyniemi