Hyönteisruoka

Hyönteisruoka on täällä. Start up -alueella 2018 tapahtumassa mukana oli Samu-hyönteisruokabrändi, jonka takaa löytyy hyönteistuotantoteknologiaa kehittävä EntoCube. Vuonna 2014 rakennusinsinöörin ja entisen astronauttikokelaan Robert Nemlanderin perustama yritys työllistää 10 henkeä ja sillä on toimistot Espoossa ja Tampereella.

EntoCube tekee aktiivisesti yhteistyötä suurten ruoka- ja tuotantoteollisuusalojen yritysten, tutkimuslaitosten ja NASA:n kanssa luoden pohjaa tehokkaiden ja ympäristön kannalta kestävien hyönteisruokatuotantoketjujen kehittämiseksi.

Ruoaksi kasvatettujen hyönteisten tuotanto on tällä hetkellä yleisesti kausiluonteista ja monin osin käsityötä. EntoCuben ratkaisuilla tuotannosta tehdään tasaista ja tehokasta. Sirkkafarmien rakentaminen tyhjentyneisiin sikaloihin ja navettoihin on yksi tapa tuoda maaseudulle uusia tulonlähteitä. EntoCube pyrkii rakentamaan sirkkateollisuutta ja vielä nuoren alan käytäntöjä alusta alkaen maatalousyrittäjien ehdoilla.

Hyönteisruoka — Samu-sirkkatuoteperhe
Samu-sirkkatuoteperhe koostuu tällä hetkellä neljästä tuotteesta:

Samu Sirkkagranola
Samu Sirkkapähkinät Chili
Samu 500g esikeitetty ja pakastettu kotisirkka
Samu paahdettu kotisirkka 100g

 

Hyönteisruoka on osoittautunut erittäin potentiaaliseksi keinoksi turvata maailmanlaajuinen ruoansaanti. Hyönteisten kasvatukseen tarvitaan murto-osa rehusta ja vedestä verrattuna muihin eläinproteiineihin. Hyönteiset sopivat myös luontaisesti tiiviiseen tuotantoon ja niiden rehuna voidaan hyödyntää tulevaisuudessa maatalouden sivuvirtoja.