Skip to content

Gastron parhaat 2020

Gastron parhaat ovat tuotteita tai palveluita messuilla mukana olevien yritysten valikoimista. Mukaan ilmoitetuista ehdotuksista raati valitsi viisi uutuustuotetta tai -palvelua, jotka tuovat ravintoloiden, baarien, kahviloiden ja ammattikeittiöiden ammattilaisille lisäarvoa esimerkiksi käytön helppouden, tiedon keräämisen ja esittämisen tai vastuullisuustekojen edistämisen kautta.

Gastron parhaat tuotteet ja palvelut ovat esillä näytteilleasettajien osastoilla koko tapahtuman ajan.

Vector VMC-H Multi-Cook uuni (Dieta 6c50) 

Uunissa on itsenäisesti säädettäviä uunikammioita, ja ne soveltuvat monipuoliseen käyttöön: sekä fine dining -ravintolaan, jossa valmistetaan monipuolisesti erityyppisiä ja eri raaka-aineista koostuvia ruokia, että nopean kierron fast food -ravintolaan. Itsenäisesti säädettävissä uunikammioissa on mahdollista valmistaa yhtä aikaa täysin erityyppisiä, eri valmistuslämpötilaa ja paistoaikaa vaativia ruokia. Raadin mukaan uuni edistää monipuolisuutensa ansiosta energiatehokkuutta ja mahdollistaa monipuolisen toiminnan esimerkiksi pienessäkin keittiössä.

Induktiotasolle sopivat buffet-astiat (Dieta 6c50)

Induktiolle soveltuvat valualumiiniset tarjoiluastiat, joissa on keraaminen non-stick pinnoite, soveltuvat erityisesti buffet-linjastoihin. Valualumiinin ansiosta tarjoiluastiat ovat kevyempiä ja kestävämpiä kuin esimerkiksi vastaavat posliinista valmistetut astiat. Valualumiinin lämmönjohtavuus on erinomainen, ja ruoka pysyy astioissa lämpimänä tasaisesti. Raati arvosti valualumiinisten astioiden keveyden ja kestävyyden lisäksi myös niiden energiatehokkuutta.

Ravintolan astioiden kierrätyspalvelu (E.Ahlström 6e50)

E.Ahlströmin ravintoloiden astioiden kierrätyspalvelu auttaa ravintoloita tekemään vastuullisia ratkaisuja elinkaarensa päässä oleville posliiniastioille, jotka ovat aiemmin päätyneet sekajätteeseen kaatopaikalle. Kierrätyspalvelu on tarkoitettu kaikille ja kaiken kokoisille ravintoloille, jotka haluavat toimia vastuullisesti ja kiertotalouden hengessä. ​Astioiden kunnon mukaan ne kierrätetään joko tiilien raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle tai vähävaraisten yhteisöllistä syömistä tukevalle Yhteinen pöytä -verkostolle. Raadin mukaan uusi palvelu mahdollistaa vastuullisen toiminnan laajasti eri ravintoloille​, minkä lisäksi palvelu edistää vähävaraisten yhteisölounaita kierrättämällä astioita mm. seurankuntien, työttömien ja MLL:n kerhojen käyttöön.

JAMIX CO-laskuri (Jamix 6g28)

Laskuri on Jamixin ruokatuotannon ohjausjärjestelmään liittyvä sovellus ruuan hiilijalanjäljen laskemiseen. Se laskee automaattisesti CO₂-arvot ruokaohjeille ja aterioille, ja sovelluksen avulla eri ruoka-aineiden CO₂-arvoja on helppo vertailla. Ravitsemusalan toimija voi halutessaan julkaista CO₂-arvot myös loppuasiakkaille yhdessä ruokalistan kanssa. Raadin mukaan eri tuotteiden hiilijalanjäljen vertailu helpottaa ilmastonäkökulman huomioimista ammattikeittiöissä. Aterioiden hiilijalanjäljen ilmoittaminen loppuasiakkaille tuo puolestaan ravintolan asiakkaille tietoa omien valintojen vaikutuksista ja edesauttaa ilmastoystävällisten valintojen tekemistä.

Metos IoLiving HävikkiValvoja (6a50)

Metos IoLiving HävikkiValvoja on kokonaisvaltainen digitaalinen ratkaisu ruokahävikin seuraamiseksi ja pienentämiseksi. Ruokailijoiden kannalta ratkaisu auttaa tiedostamaan, millaisia ympäristövaikutuksia syömättä jääneellä ruualla on, sillä jäteastian vieressä olevasta monitorista näkee päivän aikana syntyneen jätteen kokonaismäärän. Keittiöhenkilökunnan kannalta Metos IoLiving HävikkiValvoja auttaa ymmärtämään ylituotannon hiilijalanjälkeä ja kohdistamaan toimenpiteitä sen pienentämiseksi. Ruokapalveluiden johdolle ratkaisu helpottaa ruokahävikin määrän vertailua eri toimipisteissä ja ​parhaiden käytäntöjen levittämistä koko ketjuun.

Nämä 5 kiinnostavaa uutuutta valitsi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Heli Koivuniemi (Aromi, Shaker ja Evento-lehti), Senior Manager Anne Lundqvist (Fazer Retail Finland), ravintolapalveluiden aluejohtaja Hanne-Riikka Piironen (Delicatessen Ravintolapalvelut), Top Chef -voittaja Akseli Herlevi (Naughty BRGR-hampurilaisketjun omistaja), Chairman of the Finnish Sommelier Association ja ravintoloitsija Samuil Angelov (Muru, Pastis, Sue-Ellen ja Ultima) ja keittiömestari Jarmo Vähä-Savo (BarLaurea).