Ville Relander -

Streat Helsinki – katuruoan puolesta!

Pari vuotta sitten minulta pyydettiin pieni kolumni Gastro Helsingin esitteeseen. Peräänkuulutin siinä kansainvälisyyttä ja sitä, että tapahtuma näkyisi enemmän myös tavallisille kaduntallaajille.

Tällä kertaa sain pyynnön osallistua Gastroblogiaan (loistava oivallus, muuten!). Nyt minulla on ilo kertoa, että haaveeni toteutuvat, kun Streat Helsinki TALKS -katuruokakonferenssi näkee päivänvalon Gastro Helsingin yhteydessä maaliskuussa.

Smorgasburg New York

Smorgasburg New York

Tämän vuoden aikana olen matkustanut San Fransiscoon, Lontooseen, Kapkaupunkiin ja Nykiin kasvattamaan omaa katuruokaverkostoani. Olen ilolla koonnut lajin huippuosaajat tänne Pohjolaan Streat Helsinki TALKS -katuruokakonferenssiin tuomaan meille inspiraatiota.

Limoncello food truck Kapkaupunki

Limoncello food truck Kapkaupunki

Katuruoalla on täällä massiivinen potentiaali, ja lisäksi se on yksi tämän hetken nopeimmin kasvavista ruokatrendeistä. Miksemme samalla siis järjestäisi ajankohtaista katuruokakonferenssia, josta koko maailma voi iloita? Filosofiani on yksinkertainen: ”mitä enemmän annat, sitä enemmän saat”.

Streat Helsinki TALKSin jälkeen uskon, että Helsinkiläiset ruokatoimijat pääsevät osaksi isompaa globaalia yhteisöä, josta he voivat hyötyä ja nauttia vuosia maaliskuisen ilotulituksen jälkeenkin. Samalla tämä antaa Helsingille loistavan mahdollisuuden jättää hyvä vaikutelma monelle kovalle mielipidevaikuttajalle sekä medialle, jota osallistuu tapahtumaan runsaslukuisena.

Olen erityisen innostunut maailmalla suosioon tulleista katuruokayrityshautomoista, kuten Lontoon Kitchenette ja San Franciscon La Cocina. Niiden perustajat puhuvat Streat Helsinki TALKSissa. Hautomoista on kummunnut monia menestyviä katuruokayrittäjiä, muun muassa voimanainen Binita Pradhan, joka myös saapuu Helsinkiin. Hautomot ovat käytännönläheisiä, intensiivisiä ja luovat rokkaavia yrittäjiä. La Cocinasta valmistuneilla keittiö on yhteiskäytössä. Se luonnollisesti helpottaa katuruokayrityksen starttaamista. Milloin meille saadaan vastaavaa toimintaa?

Streat Helsinki TALKSin avaa Chris Ying, ehkä maailman arvostetuimman ruokalehden Lucky Peachn päätoimittaja.  Lucky Peach tuli muutama vuosi sitten markkinoille, juuri kun printtimedialle huudettiin kuolemantuomiota. Lucky Peachin menestys on yllättänyt kaikki epäilijät, ja verkkokauppa eBay myy sen ensimmäistä numeroa yli 500 dollarin hintaan.

Lucky Peachin tuore numero keskittyy juuri katuruokaan. Chris on matkustellut maailman halki kertoakseen meille livenä katuruokatrendeistä. Psst! Lehdessä on myös juttuja Helsingin kaduilta!

Neighbourgoods Market Kapkaupunki

Neighbourgoods Market Kapkaupunki

Tärkeintä on kuitenkin nostaa parrasvaloihin itse tekijät. Streat Helsinki TALKSissa esiintyy Yianni Papoutsis, yksi Iso-Britannian katuruokakentän pioneereista sekä Kapkaupungin Luca Castiglione, josta puhutaan sateenkaarivaltion ruokavaunujen kummisetänä. Pientä puuhastelua katuruokabusiness ei siis välttämättä ole. Yianni nimettiin Evening Standard -lehdessä vaikutusvaltaisimpien lontoolaisten joukkoon, ja hänellä on tänä päivänä lukuisten menestyvien kivijalkaravintoloiden lisäksi vasta perustettu MEATtransMISSION -radiokanava.

Katuruoka ja konferenssi eivät perinteisessä mielessä kuulosta luontaiselta sanaparilta, mutta Streat Helsinki TALKS ei edustakaan perinteistä konferenssia. Inspiroidun itse Kööpenhaminan MAD symposiumista ja esim. Madrid Fusionista, joiden jälkeen aina palataan hommiin täynnä intoa, uusia ideoita, uutta virtaa ja uusia ystäviä. Kiitos inspiraatiosta kuuluu siis heille! Iso kiitos myös koko upealle Streat Helsinki -porukalle, joka on ehkä luomassa Helsinkiin kaikkien aikojen konferenssia.

Innostuitko? Toimi nyt nopeasti! Streat Helsinki TALKS on maksuton, mutta paikkoja on rajattu määrä.

Muista myös
21.3.2014 Streat Helsinki PARTIES -iltabileet Teurastamolla
22.3.2014 Streat Helsinki EATS -katuruokafestivaali Torikorttelissa

Liity joukkoon, osallistu, ryhdy kumppaniksi, perusta oma food truck!

Ville Relander
Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian vetäjä ja Streat Helsingin perustaja

ps.
Olen havainnut, että Helsinki-termi yhdistetään tänä päivänä mielellään laadukkaiden tuotteiden ja yritysten nimiin, näin myös Gastron kohdalla. Hyvänä esimerkkinä toimii myös Helsinki Food Company ja Helsingin Meijeriliike, jotka tuotteillaan ylpeästi ja tyylikkäästi kertovat, tuote on tehty nimenomaan Helsingissä. Hyvä!