Anikó Lehtinen -

Kulje ja maistele Gastrossa!

Gastro Helsinki alkaa, jännitys tihenee. Mitä kaikkea tänä vuonna onkaan tarjolla? Gastron hienouksia ovat nimittäin uudet jutut.

Pidän uusista asioista, enkä varmaan ole yksin. Uusista mauista, uusista pakkauksista,  laitteista ja väreistä. Siksi minulle Gastro on aina henkilökohtaisesti ollut tärkeä.  Olen ollut siellä pitkään: baarityöntekijänä ja tarjoilijana vierailemassa, puhujana, osastolla töissä ja hengaamassa. Aina olen oppinut uutta.  Maistanut ennen kokematonta, nähnyt uusia toimintatapoja.

Tänäkin vuonna Gastrossa on uutuuksia pilvin pimein. Siksi suosittelen kaikille toisenlaista lähestymistapaa. Sinulla on ehkä anniskeluravintola, baari tai kahvila, tai olet töissä alalla tai vaikkapa opiskelija. Mieti kenelle sinä myyt tuotteita, elämyksiä ja palveluja. Älä siis mieti mistä itse tykkäät, vaan lähde messuille naamioituneena kohderyhmäsi mielentilaan.

Gastro on ammattilaistapahtuma, jossa me ammattilaiset olemme keskiössä. Me olemme trendinluojia ja tuomme uutuudet ja uudet toimintatavat kuluttajan lähelle. Siksi on tärkeää pohtia miten kuluttaja kohtaa uudet asiat, ovatko ne juuri heille tärkeitä.

Ajattelepa: Sinebrychoffin osastolla esitellään Karhua baareihin, Grimbergen Blonde-luostarityylistä alea asiantunteviin olutravintoloihin ja kuplivaa Golden Cap Vadelma Light -siideriä juhlimiseen ja kesäterasseille. Uudet, kuplivan hedelmäiset Bonaqua-kivennäisvedet taas sopivat työpaikkaruokaloihin ja kahviloihin.

Kuluttajan täytyy kohdata uutuudet oikealla tavalla ja oikeassa ympäristössä.

Panimojuomaosastolle kannattaa tulla muutenkin. Olut on nyt trendikäs alkoholijuoma. Sen näkee sekä mediassa että sosiaalisessa mediassa. Ja tietysti myös messuilla.  Oluihin kannattaa tutustua, se on juoma joka kiinnostaa kuluttajaa taatusti.  Hauskaa on, että myös uudet käyttäjäryhmät – ne jotka ennen eivät nauttineet oluita – ovat kääntäneet kelkkansa. Esimerkiksi naiset suosivat nyt olutta ravintoloissa, joten kannattaa satsata pieniin annoskokoihin, kauniisiin laseihin ja laadukkaisiin olutbrändeihin. Näin houkuttelet naisasiakkaan oluen nautiskelijaksi.  Gastro Helsinki antaa tästäkin uusia ideoita omassa työssä hyödynnettäväksi.

Gastron parhainta antia uusin tuulien lisäksi on verkostoituminen ja spontaani bisnes. Missä muualla voi tavata vanhoja työkavereita vuosien varsilta ja heidän kauttaan uusia, samasta alasta kiinnostuneita ihmisiä niin luonnollisen kiinnostavassa ympäristössä? Kokemukseni mukaan panimo-osasto tarjoaa yleisölle iloa myös tässä suhteessa, sillä maisteluoluiden ja juomauutuuksien parissa voi hyvin käydä läpi viime kuulumiset ja käydä asiakkaan kanssa kauppaakin. Samalla uudet kasvot tulevat tutuiksi.

Palkitsevinta Gastrossa kuitenkin on olla töissä omalla osastolla ja saada sinne ammattilaisia asiakkaiksi. Suoran palautteen kuuleminen ja tuotteista keskusteleminen on mielestäni juuri se ainutlaatuinen hyöty, minkä Gastro tarjoaa. Olen jo vuosia työskennellyt messuilla panimojuomien parissa, jakanut tietoa oluesta, suositellut uutuuksia ja jutellut alan monimuotoisuudesta Gastro-yleisön kanssa.

Tulkaahan moikkaamaan Sinebrychoffin osastolle! Nähdään Gastrossa!

Anikó Lehtinen
Kirjoittaja on Sinebrychoffilla työskentelevä olutasiantuntija (VTM) ja tuoteaktivointipäällikkö, joka rakastaa ravintoloita, hyvää juomaa ja ruokaa. Näin hän onkin viihtynyt tiskin molemmilla puolilla koko aikuisikänsä.