Jaana Korkeila-Långsjö -

Kouluruoka ei jätä ketään kylmäksi

Kouluruokakilpailun idea syntyi vuoden 2010 alussa. Elettiin finanssikriisin jälkeisiä aikoja, rahasta oli puutetta ja sen myötä pienenevät määrärahat julkishallinnon ruokatuotannon tekemiseen. Keittiöt vanhenivat kovaa vauhtia, ja ruuan maun tekeminen jäi prosessien sekä määrärahojen jalkoihin.

Miten ja missä kouluruokakilpailu pidettäisiin? Kysyimme käyttöömme Vuoden Kokki -kilpailun valmiita kilpailukeittiöitä. Ne voisivat ehkä olla paikoillaan messuilla yhden päivän pidempään ja tarjota paikan kouluruokakilpailulle. Tästä kehittyi yhteistyö ELO-säätiön kanssa, jonka huipentumana järjestämme Kouluruokakilpailun jo toisen kerran tänä keväänä.

Kilpailun tavoitteena on lisätä kouluruuan sekä kouluruuan tekijöiden kunnioitusta. Kilpailu nostaa esille kouluruuan ammattilaisia. Kouluruoka on osa suomalaista ruokakulttuuria, jossa terveellisyys sekä hyvät pöytätavat ovat osa jokaisen lapsen kasvua.

Ensimmäistä kilpailua järjestäessämme jännitimme osallistujien määrää. Olimme riemuissamme, kun saimme yli kolmekymmentä hakemusta. Väliraati maistoi kaikki kilpailuun lähetetyt reseptit, ja finaaliin valittiin viisi loistavaa tiimiä. Ensimmäinen voitto meni Korpilahteen, ja voittajat saivat palkinnoksi opintomatkan Brysseliin.

Toinen kilpailu pidetään tänä vuonna Gastro Helsinki -messujen yhteydessä Messukeskuksessa perjantaina 21.3. Tapanilan 4C-luokkalaiset tekivät marraskuussa 2013 finalistivalinnat.

Keskustellessamme varttuneempien koulukokkien kanssa moni muistelee vielä aikoja, jolloin joka koululla oli oma kokki ja ruoka tehtiin omassa koulussa. Oppilailla oli tarjolla suosikkiruokia tai paikallisia erikoisuuksia, joista jäi miellyttävä muisto kouluajoilta. Ruualla oli tekijänsä, jota muisteltiin jälkeenpäin.

Kouluruoka ei jätä ketään kylmäksi. Sitä muistellaan sekalaisin tuntein, välillä muistissa inhokkiruuat ja välillä herkut, joita kotona ei enää saa.

Eräs kokki kertoi, että hänelle oppilaiden vanhemmat soittivat ja kysyivät reseptejä kouluruuasta, joita lapset halusivat myös kotona tehtävän.

Kilpailun avulla voidaan nostaa esiin entisiä, jo unohdettuja ruokia ja tuoda uusia makumaailmoja kaikille kouluille käytettäväksi kilpailun jälkeen.

Tervetuloa yhdessä messuille kannustamaan kilpailijoita huippusuorituksiin!

Kilpailujärjestäjien puolesta

Jaana Korkeila-Långsjö
Customer and sales manager
Continental Foods Finland Oy