Juha Jokinen -

Suomessa on vahvaa ruokaosaamista

Juuri parempaa teemaa kuin hyvinvointi ja teknologia ei voisi Suomen johtavalle horeca-alan messulle valita. Teema on sekä ajankohtainen että Suomelle sopiva. Itse asiassa Suomella ei ole mitään hävettävää, olipa sitten kysymyksessä suomalainen terveys-, ravitsemus- ja elintarvikeosaaminen tai syömisen yhdistäminen digiaikaan.

Juha Jokinen on Metoksen markkinointipäällikkö

Suomalaiset syövät nykyään terveellisemmin kuin aikaisemmin ja ovat kiinnostuneita hyvinvoinnistaan. Kansalaiset ottavat toki välillä ohimeneviä ravitsemuksellisia taka-askelia, ainakin jos asiaa tarkastellaan perinteisen ja tutkimustietoon perustuvan ravitsemustutkimuksen näkökulmasta. Esimerkkinä tällaisesta on jokin aika sitten havaittu kovien rasvojen osuuden lisääntyminen ruokavaliossa. Syytä suureen huoleen ei kuitenkaan ole.

Uudet ravitsemussuositukset saavuttivat mukavasti julkisuutta ja ovat osaltaan pitäneet ruoka- ja ravitsemuskeskustelua vireänä. Muutokset suosituksissa eivät tietenkään olleet radikaaleja. Se ainakin voidaan todeta, että parempi syödä pähkinöitä kuin pullaa.

Suomalainen elintarvikeosaaminen on maailman huippua. Xylitol, Lactobacillus GG, Benecol ja monet muut ovat pitkälti suomalaista osaamista. Ja jatkoa seuraa: pian markkinoille tulevasta nyhtökaurasta voi tulla jopa kansainvälinen menestys.

Myöskään Suomen digi- ja mobiiliosaaminen ei ole hävinnyt minnekään. Vaikka toisinaan tuntuu, että asiat etenevät hitaasti tai byrokraattisesti, niin innovaatioita saadaan tuotua myös markkinoille. Wolt-palvelun kautta kuluttaja voi tilata ravintolaruokaa kotiinsa helposti ja nopeasti.

Oman kehon monitorointi ja mittaaminen kehittyy varmasti lähivuosina. Ehkä hyvinkin pian pääsemme näkemään ja toteamaan lähes reaaliaikaisesti miten ruoka meihin vaikuttaa. Enää ei tarvitse vasta kesän lopussa hypätä vaakaan ja todeta, että olut, makkara ja jäätelö ovat mitä ilmeisimmin maistuneet. Kehittyvä tekniikka voisi ainakin yrittää muistuttaa meitä seurauksista hieman aikaisemmin pilaamatta silti hellepäivien hauskuutta ja grilli-iltojen groovea.

Kun tänään kurkistaa suomalaiseen moderniin ammattikeittiöön, niin siellä vilisee jo varsin paljon ykkösiä ja nollia eli tuota kuuluisaa dataa, jota tietokoneet ymmärtävät. Osaavia ihmisiä tietysti tarvitaan aina, mutta myös data auttaa ruoanvalmistuksessa. Kun nimittäin päivän pähkinäkiintiö on täynnä ja tekee mieli sitä pullaa, niin sellaisen paistaminen onnistuu nykyään todella helposti. Fiksulle laitteelle kun ei tarvitse nykyään kertoa muuta kuin minkä värisen paistovärin pullaan pintaan haluaa, niin laite osaa pullan paistaa. Hämmästyttävän helppoa siis, joten itsekuria tarvitaan. Onneksi kalan kypsentäminen on yhtä helppoa, niin ruokavalio pysyy monipuolisena.

Juha Jokinen

Markkinointipäällikkö, Metos Oy