Gastro Blogi -

Tapio Laine johtaa kokkimaajoukkueen tuimaan taistoon mutta hyväntekeväisyydelläkin on sijansa

Tapio Laine odottaa innolla Gastro Helsinki -messuja.

Juttutuokio Suomen kokkimaajoukkueen valmentajan Tapio Laineen kanssa hengästyttää. Miehen takana on kymmenien vuosien ura keittiömestarina ja kotimaisen ruoan puolestapuhujana mutta edelleen hän syttyy innosta kertoessaan, mitä kuvioita toukokuisille Gastro Helsinki -messuille on suunnitteilla.

Kokkimaajoukkue esittäytyy uudessa kokoonpanossaan ensimmäistä kertaa juuri Gastrossa.  Messuille avataan pop-up-ravintola, jossa pääsee maistamaan huippumakuja suoraan kansainvälisiltä kilpailuareenoilta.

Leijonaluonnettaan kokkimaajoukkue vilauttaa totisessa ja samalla rennonletkeässä FIN-EST Gastro Champion 2022 -kilpailussa, johon joukkue on kutsunut vieraakseen Viron kollegansa.

Millaiset mahdollisuudet Suomella on pärjätä Viron kokkimaajoukkueelle, Tapio Laine?

– Viron joukkueella on meitä enemmän kokemusvuosia. Raaka-aineista kumpikaan ei saa etua, sillä ne ovat molemmille yhtä lailla tuttuja. Virolaiset ovat erinomaisia kokkeja ja heidän tyylinsä kallistuu enemmän Manner-Eurooppaan, kun taas me pelaamme pohjoismaisella twistillä. Yleisö viihtyy varmasti, taistosta tulee mahtavan tiukka! fiilistelee Laine.

Köksäntunneilta Burman viidakoihin

Tapio Laineen ura alkoi 14-vuotiaana Polar Espoon keittiöstä. Köksänopettaja keksi, että kokkailu voisi sopia käsistään kätevälle pojalle työksi. Sittemmin tutuksi tulivat monet huippukeittiöt Imatran Valtionhotellista Sipuliin. Suomen kokkimaajoukkueen ruorissa hän oli yli 10 vuotta, kunnes viime vappuna luovutti toiminnanjohtajan vastuut seuraajalleen Jukka Turtalle.

Ammattitaito ja utelias luonne ovat vieneet Laineen kokkien maailmanliiton tehtäviin. Mieleenpainuva kokemus on myös muutama vuosi takaperin tehty hyväntekeväisyysmatka sisällissodan runtelemaan Myanmariin. Ryhmässä oli liki sata kokkia eri puolilta maailmaa, Tapio Laine ainoana suomalaisena. Keittiöiden ”indianajonesit” seilasivat jokilaivoilla, ruokkivat viidakkokyliin jääneitä naisia ja lapsia, jakoivat 10 000 ruokakassia ja laskivat jokeen kalanpoikasia tulevaisuuden tarpeiksi.

– Vaikeuksista huolimatta meidät otettiin vastaan hymysuin ja iloisesti. Se kosketti ja pani miettimään, mitä opittavaa meillä yltäkylläisyydessä elävillä voisi olla noilta ihmisiltä, sanoo Laine selvästi liikuttuen.

Vietnam, SIngapore, USA; Saksa, Kiina, Vietnam, Malesia ja Suomi – kokit viemässä ruoka-apua Burman viidakkokyliin!

Hassuttelulle oli sijansa Myanmarissakin – ja Tapio heittäytyi mukaan.

Gastrossa tavataan ja tehdään yhdessä hyvää

Gastro-messuilla Tapio Laine odottaa tapaavansa kaikki mahdolliset tutut ja tuntemattomat alan tekijät, sillä ravintola-ala elää kohtaamisista. Hän uskoo messujen tuovan hyvää nostetta pandemian kourissa kituneelle alalle.

Ja tokihan Gastrossakin tehdään hyviä tekoja! Kokkimaajoukkueet kokkaavat torstaina yleisölle snack-herkkuja, joiden tuotto luovutetaan lyhentämättömänä Ukrainan hyväksi. Kannattaa tulla maistamaan!

Tarja Gordienko